Kamień naturalny używany do gotowania: steków, pizzy, warzyw…
Opublikowany: Kuchnia // Opublikowany 27.11.2017
Kamień naturalny ma tak wiele zastosowań, że obecnie jest naprawdę niewiele domen, które go nie używają, w taki czy inny sposób. Wspomnieliśmy już tutaj o wielu zastosowaniach kamienia naturalnego, poza budownictwem i wykańczaniem wnętrz i wnętrz, takich jak: wyroby odzieżowe i akcesoria modowe, przemysł obuwniczy, motoryzacyjny, elektroniczny, biurowy, meblarski itp. Dziś pokażemy jak używać kamienia naturalnego do gotowania.
Po pierwsze, cechy kamienia naturalnego to te, które rekomendują go do takiego środowiska: odporność termiczna, stały transfer ciepła, przyjemny wygląd, łatwa pielęgnacja, ognioodporność, antybakteryjne i przystępne ceny. W rezultacie mamy 2 główne kategorie kamienia naturalnego używanego w kuchni: do gotowania i dekoracji stołu. W tym artykule przedstawiamy kamień naturalny używany do gotowania; dekoracje stołu zostaną omówione w najbliższej przyszłości.
Blaty kuchenne z kamienia naturalnego

Kiedy mówimy o blatach kuchennych z kamienia naturalnego, wszyscy myślą o dużych płytkach, które pomagają w przygotowywaniu posiłków i nadają temu miejscu szczególny i elegancki wygląd. Niemniej jednak słowo „blat” jest używane w kuchni również w innym znaczeniu i przeznaczeniu. Daleko od popularności w Rumunii mięso, owoce morza, ryby czy warzywa można przyrządzać na blatach z granitu lub łupka. Blaty dostępne są w różnych rozmiarach, zwykle 40 x 30 cm i grubości 2 – 3 cm.
Pamiętać! Kamień naturalny używany w kuchni do gotowania nie powinien mieć żadnego środka uszczelniającego. Ani traktowane jakimkolwiek roztworem lub mające siatkę wzmacniającą.

Te blaty są używane jako płyta do gotowania, ale wytwarzają mniej dymu, temperatura jest stała i pozostaje taka dłużej w porównaniu z blatem metalowym. Dzięki temu mięso jest lepiej przygotowane, nigdy nie jest suszone i zachowuje swój smak i delikatność. Należy jednak pamiętać, że te plastry mięsa nie są bardzo grube; do grubszych plastrów potrzebny będzie grill.
Płyty do gotowania z kamienia naturalnego służą do wykwintnych i eleganckich obiadów, serwowanych w pomieszczeniach lub na tarasie, w przeciwieństwie do grilla (również z kamienia naturalnego!) przeznaczonego na inne rodzaje obiadów i przyjęć. Jednak w obu sytuacjach kamień naturalny najlepiej zachowuje smak potraw.


Poza tym blaty/płyty do gotowania z kamienia naturalnego mają dodatkową zaletę. Te, czasem większe w porównaniu do wspomnianych, podawane są na stół obiadowy i każdy gość może przygotować swój stek według własnego uznania. Ten sposób podawania potraw jest charakterystyczny nie tylko dla restauracji (głównie luksusowych lokali), ale również na spotkania rodzinne czy romantyczne kolacje. W tym drugim przypadku licznik jest umieszczony na metalowej podkładce.

Korzystanie z blatów/płyt kuchennych :
1. przed pierwszym użyciem : dobrze umyć wodą, aby usunąć wszelkie plamy pozostałe po transporcie. Pozostaw do wyschnięcia na 1 dzień. Umieść kamień w piekarniku i rozgrzewaj go przez pół godziny w temperaturze 200°C. Nie wkładaj go do nagrzanego piekarnika. Za pomocą rękawicy kuchennej wyjmij kamień i posmaruj go oliwą z oliwek z obu stron. Możesz również użyć oleju słonecznikowego, ale wtedy będzie więcej dymu. Umieść kamień w piecu w tej samej temperaturze na jeszcze jedną godzinę. Wszystkie te czynności są niezbędne do dokładnego oczyszczenia kamienia naturalnego. Po pierwszym użyciu wystarczy zwykłe przemycie wodą. Używana jest tylko jedna strona blatu.
2. używanie blatów/płyt grzewczych do gotowania : blat trzyma się przez 1 – 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 240 – 260°C (uruchomić piekarnik, gdy blat jest w środku). Możesz podgrzać go później na piecu płomieniowym lub na węglu z grilla. Następnie blat jest wyjmowany i przenoszony do miejsca, w którym zamierzasz przygotować mięso, owoce morza lub warzywa.

Pamiętać! Nigdy nie gotuj zamrożonego mięsa na tych blatach/płytach do gotowania. Zachowaj szczególną ostrożność podczas obchodzenia się z gorącymi blatami lub właśnie wyjętym z piekarnika. Nigdy nie dotykaj talerza zaraz po wyjęciu go z ognia. Nigdy nie wkładaj go do wody, gdy jest jeszcze gorący. Jeśli włożysz gorącą wodę, oprócz pary, która może ci zaszkodzić, istnieje również ryzyko pęknięcia po pewnym czasie z powodu nagłej zmiany temperatury z gorącej na zimną. Zwróć szczególną uwagę na to, gdzie kładziesz kamień naturalny, gdy jest jeszcze gorący: ta powierzchnia musi być odporna na wysokie temperatury, dlatego zalecamy metal lub drewno.
Kamień naturalny do pieczenia chleba, pizzy czy focacci
Ogromną zaletą tej techniki gotowania jest fakt, że gorąca powierzchnia podgrzewa ciasto od dołu, w przeciwieństwie do kuchenki gazowej, w której ciepło jest rozprowadzane po całej powierzchni. Ciepło promieniujące z dołu powoduje masowe przenoszenie ciepła, ciasto jest gotowane dogłębnie, a skórka jest pieczona na końcu. Wewnątrz kuchenki gazowej najpierw piecze się skórka i robi się twardsza aż do wypalenia wnętrza.

Poza tym na płycie do gotowania z kamienia naturalnego nie można przesmażyć spodu chleba, jak to zwykle bywa w przypadku płyty metalowej. Przerwa wypiekana tą techniką będzie bardzo przypominała tę z klasycznych pieców do wypieku chleba.
Podobnie jak w przypadku używania kamienia naturalnego jako płyty grzejnej, ta również wymaga ogrzewania przez około 1 godzinę, stałej temperatury 240 – 260 °C, bez wentylacji (maksymalna dostępna moc). Kamień umieszcza się na dolnej półce piekarnika; nad górną półką umieść miskę z wodą, która jest bardzo ważna przy pieczeniu chleba ze względu na parę. Chleb kładzie się bezpośrednio na kamieniu lub na papierze do pieczenia. Pieczemy na parze przez 20 minut w temperaturze 250°C.

Następnie wyjąć miskę na wodę i włączyć wentylację piekarnika. Pozostawić na przerwę do pieczenia jeszcze przez 30 minut. Następnie wyjmij chleb szpatułką. Po godzinie wyjmij kamień z piekarnika i umyj go czystą wodą.
Pozostaw chleb otwarty do ostygnięcia.
Bez względu na to, co planujesz ugotować na płycie granitowej lub łupkowej, PIATRAONLINE życzy smacznego!
Źródło zdjęcia: pinterest.com, smokeyjacks.com, pizzastones-r-us.com
Na razie brak komentarzy od naszych użytkowników.
Napisz komentarz lub recenzję!