6 najlepszych rodzinnych przepisów na grilla
Opublikowany: Ogólny // Opublikowany 19.06.2023
Czy lubisz spotykać się z najbliższymi i spędzać czas z rodziną przy ogrodowym grillu? A może po prostu chcesz się zdrowo odżywiać? A może po prostu uwielbiasz gotować i potrzebujesz przepisów na grilla w kamiennym ogrodzie ? Przygotowaliśmy artykuł z pomysłami na przepisy na grilla w ogrodzie.
Który grill ogrodowy wybrać?
Większość ludzi lubi grillować, ponieważ dym nadaje potrawom szczególny smak, ale także dlatego, że grill jest zdrowszy. Dlatego zawsze zwracaj uwagę na materiały. Grille ogrodowe powinny być wykonane z solidnych i trwałych materiałów, odpornych na ekstremalne temperatury bez deformacji, rdzy i pęknięć, zwłaszcza gdy są ustawione na zewnątrz na tarasie.

Przepisy na grilla to jeden z najzdrowszych sposobów przyrządzania potraw, fot. źródło: PIATRAONLINE
Najpopularniejsze grille wykonane są ze stali nierdzewnej, żeliwa i kamienia naturalnego . Jeśli szukasz grilla ogrodowego, wybierz taki z wielokątną płytą chodnikową.
Dlaczego kamienny grill ogrodowy jest najlepszym wyborem?
Ponieważ ma moc przekształcenia Twojego podwórka w osobistą przestrzeń, mającą na celu relaks. Korzyści? Zasadniczo są wytrzymałe, a ponadto szybkie i łatwe w montażu: jako projekt typu „zrób to sam”. Nawet jeśli nie masz dużej przestrzeni, wybierz mały grill ogrodowy z płytą chodnikową w kształcie wielokąta, który z łatwością wpasuje się w wystrój Twojego podwórka.
Przepisy na grill ogrodowy na węgiel drzewny
Grillowana cukinia, papryka i halloumi

Jedno z najsmaczniejszych dań, fot. źródło:smak-picker.ro
Czas: 80 minut
Składniki:
- 1 żółta papryka;
- 1 zielona papryka;
- 2 cukinie;
- 80 ml oliwy z oliwek;
- 60 ml octu balsamicznego;
- świeżo zmielony pieprz;
- 225 gramów sera halloumi.
Jak przygotować ten przepis?
Umyj i oczyść paprykę, a następnie pokrój cukinię. Wymieszaj olej z octem w misce, następnie dodaj paprykę i cukinię. Dobrze je wymieszaj, następnie dodaj pieprz i marynuj przez godzinę.
Umieść plastry cukinii na szaszłykach, a następnie grilluj przez 3-4 minuty z pokrojonym serem. Na koniec skropić marynatą z oliwy i octu i gotowe!
Grillowana na kamieniu pierś z kurczaka z mieszanką warzyw

Ten przepis jest przepyszny, fot. źródło: PIATRAONLINE
Czas: 90 minut
Składniki na marynatę:
- 100 g jogurtu;
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek;
- 1 łyżka soku z cytryny;
- 1 łyżka ketchupu;
- 3-4 ząbki czosnku;
- 1 łyżeczka słodkiej papryki;
- 1 łyżeczka suszonej kolendry;
- ½ łyżeczki mielonego kminku;
- 1 łyżeczka mielonego oregano;
- sól i pieprz.
800 gramów piersi z kurczaka;
Składniki na warzywa:
- 2 łyżki przyprawy do grilla;
- sól i pieprz;
- 3 łyżki oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania Pierś z kurczaka na kamiennym grillu
To jeden z najpopularniejszych przepisów i jeden z najprostszych. Jako warzywa możesz użyć plasterków cebuli, pomidorków koktajlowych, plasterków papryki, a także pieczarek i plasterków cukinii.
Weź dużą miskę i wymieszaj wszystkie składniki na marynatę. Następnie weź pierś z kurczaka, pokrój ją na kawałki i włóż do lodówki na godzinę lub dwie. Pokrój warzywa na równe plasterki i włóż je do miski, aby wymieszać z oliwą z oliwek, solą, pieprzem i przyprawą do grilla. Taką samą mieszanką z marynaty z piersi kurczaka możesz polać warzywa lub tylko niektóre składniki.
Jak tylko kurczak się zamarynuje, złóż szaszłyki i ułóż je naprzemiennie. Umieść je na gorącym grillu przez około cztery do pięciu minut z każdej strony, aż mięso będzie ugotowane, a warzywa zrumienione bez przypalania. Czas gotowania szaszłyków wynosi do dziesięciu minut lub mniej. Możesz podać je z dodatkiem ryżu basmati, rukoli lub sałatki fattoush.
Przepis na grillowanego bakłażana z czosnkiem i chilli

Nawet jeśli to nie ich sezon, nadal możesz ugotować tak zdrowe danie, fot. źródło: clickpentrupemei.ro
Składniki:
- 1kg bakłażana;
- 5 ząbków czosnku;
- 2-3 papryczki chilli;
- 200 ml oleju.
Pokrój bakłażany w cienkie plasterki, posol je i pozwól im wchłonąć sól przez pięć minut. Układamy je na grillu po około minucie z każdej strony. Pokrój pięć ząbków czosnku w cienkie plasterki, a następnie dodaj dwie lub trzy papryczki chili w cienkie pierścienie. Do miski włożyć plastry bakłażana, łuski czosnku i krążki papryki, zalać 150 ml oleju, dobrze wymieszać i przełożyć do słoików.
W przypadku 400-gramowego słoika bakłażany należy zalać około 40-50 ml oleju. Trzymaj słoiki w lodówce, a jeśli chcesz podać je jako dodatek do dania głównego, po prostu wrzuć je na patelnię, aż się rozgrzeją. Jeśli chcesz przygotować sałatkę, odcedź olej i skrop odrobiną octu balsamicznego.
Dowiedz się, jak grillować ośmiornice

Może się to wydawać trudne, ale to całkiem proste, fot. źródło: PIATRAONLINE
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki na cztery porcje:
- ośmiornica 1,2 kg;
- kieliszek białego wina;
- 50 ml oliwy z oliwek;
- ocet balsamiczny 2 łyżki;
- liście laurowe 3-4 sztuki;
- oregano, sól i pieprz;
- Limonka
*Ten przepis dotyczy mrożonej ośmiornicy.
Ugotuj ośmiornicę w dużym garnku na małym ogniu bez wody (ponieważ rozmrażanie wytworzy dużo wody). Jak tylko ośmiornica zmieni kolor (za kilka minut), dodaj trochę wody, kieliszek wina i kilka liści laurowych.
W zależności od wielkości ośmiornicy, gotuj na wolnym ogniu do 45 do 60 minut, aż stanie się miękka. Jeśli siedzi zbyt długo, będzie „gumowaty”. Wyłącz ogrzewanie i pozwól mu trochę ostygnąć, na tyle długo, aby trzymać kawałki w dłoni. Umyj ośmiornicę pod bieżącą wodą i delikatnie oczyść, aby móc zdjąć ciemnoczerwoną skórę. Do miski wlej połowę oliwy z oliwek, oregano i octu balsamicznego. I dodać trochę soli i pieprzu. W tym sosie ułóż plastry ośmiornicy i pozostaw, aż grill się odpowiednio rozgrzeje.
Pozwól plasterkom ośmiornicy grillować tylko przez trzy do pięciu minut, wystarczająco długo, aby zmieniły kolor. Podawaj gorące, skropione oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, posypane odrobiną oregano.
Przepis na grillowane brzoskwinie z lodami waniliowymi i syropem karmelowym z orzechami

Choć może się wydawać, że nie jest pyszny, będziesz zaskoczony, źródło zdjęcia: valeriesfood.ro
Składnik:
- 5 lub 6 większych brzoskwiń;
- garść grubo posiekanych orzechów włoskich;
- 2 łyżki cukru;
- 1 łyżka miodu;
- lody waniliowe.
Rewelacyjny deser na podwórkowe letnie wieczory. Pokrój brzoskwinie w kliny lub kostki, umieść je na rozgrzanej patelni grillowej i obróć ze wszystkich stron, aż zmiękną. Ułóż je na talerzu i przykryj folią.
Aby przygotować syrop karmelowy, rozpuść cukier w rondlu, aż się skarmelizuje, dodaj orzechy włoskie, miód, trochę wody i gotuj na wolnym ogniu przez kilka sekund. Do miseczek włożyć dwa plasterki brzoskwiń i lody waniliowe i zalać ciepłym syropem karmelowym.
Grillowane szaszłyki z krewetek z sałatką z kapusty i awokado

Krewetki są bardzo smaczne, fot. źródło:delikatysa.ro
Składniki:
- 10 marynowanych krewetek;
- 2 awokado,
- 2-3 szklanki drobno posiekanej białej kapusty;
- 1-2 pokrojone w kostkę papryczki jalapeno;
- 1 czerwona cebula;
- 1-2 limonki;
- sól i pieprz.
Do przygotowania sosu potrzebna będzie 1 łyżeczka achiote i 300 ml soku pomarańczowego.
Marynować nieobrane krewetki w sosie achiote i soku pomarańczowym przez co najmniej godzinę w chłodnym miejscu. W czasie marynowania krewetek posiekać ćwiartkę białej kapusty jak na zwykłą sałatkę i dodać do powstałej pasty z dwóch owoców awokado razem z jalapenos i czerwoną cebulą. Dopraw solą i pieprzem.
Wyjąć krewetki z sosu, grzbiet naciąć cienkim plasterkiem muszli o długości ogona, ułożyć na szpikulcu i grillować.
A to tylko kilka z nich. Istnieje niezliczona ilość przepisów na grillowane warzywa, mięso czy owoce morza, które możesz przygotować w domu. Ważne jest, aby postępować zgodnie z p
Na razie brak komentarzy od naszych użytkowników.
Napisz komentarz lub recenzję!