X

Tylko 4 produkty do porównania

SHOP

Top 5 kolekcji zastawy stołowej z kamienia naturalnego

Opublikowany: Ogólny // Opublikowany 19.06.2023

źródło zdjęcia: design-milk.com

„Wchodzisz do kuchni z pustymi rękami i tak samo z niej wychodzisz. Nie ma nawet śladu twojej obecności. Wszystko zniknęło, wszystko zostało zjedzone”.

Gastronomia to sztuka zaspokajania kubków smakowych lub emocji związanych z doświadczeniem kulturowym określonym przez smaki. Obszar ten obejmuje szeroko zakrojone poszukiwania, doznania, smaki, smaki i pełne zrozumienie kubków smakowych, ale także czynnika ludzkiego. Gastronomia staje się sztuką, jeśli wkładasz duszę we wszystko, co robisz, a zwłaszcza jeśli masz narzędzia do tworzenia nowych doświadczeń za każdym razem. W tym celu kuchnia staje się laboratorium, w którym zaczynasz bawić się najbardziej niezwykłymi kombinacjami.

W jakiś sposób oswoiliśmy się z ideą, że dobry posiłek to tylko smak i aromat, a mniej galwanizacji i obsługi. Postrzegamy jedzenie jako pożywienie, nigdy nie zdarza się, że jedzenie może być również formą sztuki. Obecnie jesteśmy zachwyceni galwanizacją, chociaż każdy szef kuchni zawsze stara się zaimponować nowymi perspektywami wizualnymi, za pomocą tekstur, kolorów, smaków, nowych kształtów i materiałów, które wspomagają sztukę gotowania. Wszystko po to, aby osiągnąć równowagę na talerzu pod każdym kątem. Potem oprócz jedzenia rozwijają się kolejne detale, które w zamian zaczynają imponować – zastawa stołowa używana do polerowania.

Kamień naturalny jest obecnie obecny w coraz większej liczbie restauracji – od blatów , kamienia do pizzy , cegły na ścianach, aż po kształty talerzy obiadowych. Jasny, naturalny kamień to nierzadki element wyposażenia kuchni ; był używany od początku ludzkości nie tylko do budowy domów, ale także do gotowania. Kamień naturalny ma odporność termiczną, która pozwala mu pochłaniać, magazynować i promieniować ciepło, tworząc w ten sposób optymalną temperaturę dla idealnego gotowania na całej powierzchni naczynia.

Jedzenie na kamieniu naturalnym może wnieść tę wartość dodaną do doświadczenia klienta. Naturalny materiał, energia i elegancja emanujące z kamienia naturalnego ukształtują naczynie. Co więcej, jeśli jest to danie ciepłe, kamień naturalny utrzyma optymalną temperaturę do podania. Tak czy inaczej, wrażenie, jakie daje talerz lub marmurowa miska, jest autentyczne. We francuskiej gastronomii zdecydowanie najbardziej znanych jest wiele rodzajów sera, ale to, co sprawia, że prosty talerz staje się spektakularny, to talerz do serwowania – zwykle wykonany z marmuru i łupka . Piękno i wszechstronność kamienia naturalnego zamieniają talerz do serwowania w płótno do eksponowania kreacji wielkich szefów kuchni. Przy obecnym stanie techniki kamień naturalny staje się coraz bardziej plastyczny i łatwy w obróbce, co oznacza, że może przybierać najbardziej nietypowe kształty i wykończenia lub po prostu łączyć go z różnymi materiałami – drewnem, metalem czy szkłem.

1. Shira Keret – Monolit

źródło zdjęcia: pinterest

Erozja wodna to naturalny proces, który ma miejsce od początku, ale woda może potrzebować tysięcy lat, zanim zdoła przebić się przez skałę. Natężenie przepływu i rodzaj skały określą kształty, jakie przybierze kamień. Zastępując proces naturalny przemysłowym cięciem strumieniowym, będziesz potrzebować kilku sekund, aby odtworzyć proces i morfologię na małą skalę.

źródło zdjęcia: pinterest

Mając na uwadze ten proces, projektantka Shira Keret stworzyła zestaw obiektów z marmuru kararyjskiego – chociaż rysunek techniczny jest dwuwymiarowy i bardzo prosty, proces sprawia, że ostateczne kształty są nieprzewidywalne, organiczne i wyjątkowo autentyczne. Kolekcja „Monolith” obejmuje talerze i naczynia do serwowania, które definiują i podkreślają morfologię kamienia naturalnego ukształtowanego przez wodę. I z pewnością będą miały ogromny wpływ na restaurację.

2. Mpgmb - Sass Cokoły

Jeśli gastronomia jest sztuką, jak mógłbyś umieścić każde danie na piedestale? Zaprojektowane dla brooklyńskiej marki Souda, cokoły Sass są wykonane z drewna i białego marmuru i są dostępne w trzech rozmiarach, różnych wysokościach i średnicach. Mogą służyć jako talerze do serwowania lub ekspozycji, a jedność marmuru i drewna nada Twoim potrawom oryginalności i dostarczy niezapomnianych wrażeń klientom.

3. Fou de Feu – Rytm

źródło zdjęcia: foudefeu.com

Rytm i równowaga definiują słowa kluczowe dla tej kolekcji. Talerze o różnych rozmiarach, kubki i łyżeczki do herbaty, talerze do serwowania i deski do krojenia do nadania rytmu każdej kolacji. Tylko czysty biały marmur, skóra i drewno. Kolekcja, która wydaje się oderwana od kształtu kropli, która zmienia kształty w miarę wzrostu. Każde danie będzie wyjątkowym przeżyciem.

źródło zdjęcia: foudefeu.com

4. Tom Dixon – Rockowa rodzina

Po kilku wizytach w Indiach Tom Dixon stworzył kolekcję talerzy i świeczników z zielonego marmuru – inspirowaną indyjskimi lasami. Każda kolekcja jest wyjątkowa ze względu na marmurowe bloki, z których została wykonana. Nawet kształty, w których zostały wyrzeźbione, pamiętają egzotyczną kulturę Indii, a talerze wydają się replikować rzeźby architektoniczne.

Komentarze lub recenzje:
Na razie brak komentarzy od naszych użytkowników.
Napisz komentarz lub recenzję!

Podobne produkty:

Wsparcie

wykonane w naszych biurach z Bukaresztu | zaprojektowane przez tych, którzy są zakochani w kamieniu naturalnym. Copyright ©2025, PIATRAONLINE, Wszelkie prawa zastrzeżone

Zarejestrować

Zapisz się do naszego newslettera. W celu przesyłania Państwu drogą mailową informacji o naszych nowych produktach i usługach prosimy o wypełnienie poniższych pól:


[GLOBAL_CHOOSE_LANGUAGE]
powered by teamshare
© Copyright 2025 Piatraonline PL
designed by headstart.ro
Message us on WhatsApp