X

Tylko 4 produkty do porównania

SHOP
Opublikowany: Zrób to sam // Opublikowany 19.06.2023

Obecnie żyjemy w zestresowanym świecie, co prowadzi do rozwoju terapii, które polegają na odpoczynku w spokojnym, naturalnym środowisku, spędzaniu czasu w ogrodzie lub na podwórku, jako naturalnego remedium dla naszego zmęczonego organizmu. W tym kontekście planujemy spędzać więcej czasu w ogrodzie, faktycznie pracując, odpoczywając lub uprawiając odpowiednie sporty.

1. Wybór lokalizacji

2. Przygotowanie miejsca na grilla

Dzięki tym wszystkim czynnościom przygotowywanie obiadów stało się elementem naszego życia, przebywania blisko natury. Grille ogrodowe pomagają nam w przygotowaniu obiadu. Pod względem konstrukcji mamy 2 opcje: grill mobilny oraz grille do zabudowy. To drugie jest tradycyjnym rozwiązaniem. Musisz starannie wybrać miejsce do zainstalowania grilla do zabudowy w swoim ogrodzie, ponieważ jego waga nie pozwala na jego przestawianie.

1. Wybór lokalizacji

Powinien być dobrany zgodnie z naszymi pragnieniami i możliwościami. Oto kilka kryteriów, o których należy pamiętać:

dostępna przestrzeń – oczywiście w ogrodzie powinno być miejsce na grilla

tryb zasilania – grille mogą pracować na drewno (węgiel), gaz, prąd. Grill opalany drewnem można ustawić praktycznie w dowolnym miejscu w ogrodzie lub na podwórku, ale należy pamiętać o ochronie przeciwpożarowej. Grill gazowy potrzebuje odpowiedniej elektrowni, podobnie jak grill elektryczny. Ograniczenia instalacyjne (np. prowadzenie kabli lub tras rurowych) to aspekty, które należy wziąć pod uwagę przy wyborze lokalizacji.

rodzaj grilla – mobilny czy do zabudowy; mobilne i zasilane węglem drzewnym mogą być zlokalizowane praktycznie w każdym miejscu.

rozmiar grilla – istnieje kilka rozmiarów tradycyjnego grilla, które należy wziąć pod uwagę przy wyborze lokalizacji

• ogólny plan zagospodarowania terenu – konieczne jest rozważenie planu zagospodarowania terenu, który zawiera pomysły na teren, na którym planujemy zainstalować grilla. Jeśli rozważamy zorganizowanie w nim obiadu, to musi on być dopasowany rozmiarem do mebli. Miejsce przygotowywania posiłków to kolejny aspekt, który powinniśmy wziąć pod uwagę. Ogólny plan powinien uwzględniać również odległość od domu.

warunki środowiskowe – wpływają na wybór lokalizacji. Należy unikać obszarów nieosłoniętych z dużą ekspozycją na wiatr. Wiatr może rozsiewać niebezpieczne iskry lub przenosić sadzę na ścianach domu. W Rumunii silne wiatry (Crivat) wieją z północnego wschodu na południowy wschód. Należy również unikać miejsc nadmiernie wilgotnych.

jakość gleby – tereny miękkie, podmokłe są zabronione, podobnie jak tereny zjazdowe.

2. Przygotowanie miejsca na grilla

Gdy tylko wybierzemy miejsce na grilla, przejdziemy do kolejnego kroku: przygotowania. Aby zapewnić długą żywotność grilla ogrodowego, zaleca się wykonanie betonowego fundamentu. W tym celu masz następujące kroki:

podkreślenie obszaru – będzie on znacznie większy w porównaniu do rzeczywistego obszaru grillowania, o 10 – 15 cm. Zmierz powierzchnię i użyj tyczek do podkreślenia narożników.

usuwanie roślinności – ziemia musi być oczyszczona z roślinności lub trawy z powierzchni.

wykop i zapewnienie skarpy odpływowej – tradycyjnymi narzędziami (motyka, kilof, szpadel, łopata) wykopać otwór o średnicy ok. Wykonana jest głębokość 15 cm. Do odprowadzenia wody wymagany jest spadek 1-2 cm / metr bieżący. Po kopaniu musisz zagęścić glebę; użyj do tego deski (większej i dłuższej niż szerokość wykopu, ułożonej na ziemi i przesuwanej wzdłuż dołu) oraz gumowego młotka.

wykonanie szalunku (metoda odpowiednia dla dużych grilli ogrodowych i pieca ogrodowego ) – zostanie umieszczona w wykopie i posłuży do wylania betonu. Zasadniczo tworzy prostokąt z deski przedstawiający ściany dołu i odpowiadający im rozmiar.

rozłożenie warstwy tłucznia – warstwa ok. 5 cm żwiru na dnie wykopu. Ściany z desek zapobiegną rozprzestrzenianiu się żwiru.

podłączenie do sieci uzbrojenia – w razie potrzeby należy podłączyć się do sieci gazowej i elektrycznej.

przygotowanie betonu – przygotowanego z cementu, piasku i wody. Przepis: 5 części piasku, 1 część cementu i trochę wody. Beton ma konsystencję twardego jastrychu; gęstość jest regulowana przez ilość wody.

wylewanie betonu (pierwsza warstwa pokrywa ok. 2/3 głębokości) – beton wylewany jest bezpośrednio wewnątrz zaznaczonej powierzchni, pomiędzy punktami orientacyjnymi deski. Później jest wyrównany.

zbrojenie betonu – poprzez nałożenie siatki na powierzchnię jest to zabieg szczególnie polecany przy dużych powierzchniach pokrytych betonem, aby uniknąć późniejszego rozwoju spękań.

wylewanie betonu (druga warstwa) – zbrojenie jest przykrywane nową warstwą betonu, w celu wypełnienia szalunku.

poziomowanie – Powierzchnia musi być jak najbardziej gładka, ponieważ będzie podpierać grill.

suszenie – pozostawić beton do wyschnięcia.

Oto procedura wykonania fundamentu (podstawy), który posłuży jako miejsce na grilla. Innym sposobem na wykonanie fundamentu (idealnego dla małych

Komentarze lub recenzje:
Na razie brak komentarzy od naszych użytkowników.
Napisz komentarz lub recenzję!

Podobne produkty:

Wsparcie

wykonane w naszych biurach z Bukaresztu | zaprojektowane przez tych, którzy są zakochani w kamieniu naturalnym. Copyright ©2025, PIATRAONLINE, Wszelkie prawa zastrzeżone

Zarejestrować

Zapisz się do naszego newslettera. W celu przesyłania Państwu drogą mailową informacji o naszych nowych produktach i usługach prosimy o wypełnienie poniższych pól:


[GLOBAL_CHOOSE_LANGUAGE]
powered by teamshare
© Copyright 2025 Piatraonline PL
designed by headstart.ro
Message us on WhatsApp