Kaiamo: Koncepcja zapuszczania korzeni w świecie bez korzeni | #FoodRocks
Opublikowany: Bez kategorii // Opublikowany 19.06.2023

Co by było, gdyby nasza pasja do kamienia i Twoja do projektowania połączyły się i stały w jedno? A gdyby tak połączyć Twoje pomysły z naszymi materiałami w kolekcję skierowaną do entuzjastów kuchni? Tego typu pomysły zbiegają się w FoodRocks – konkursie na zaprojektowanie artykułów kuchennych, a także wyzwanie dla nas i wszystkich kreatywnych, którzy chcą wnieść wartość dodaną i sposób na stymulowanie ich pomysłów. Dotrzymując obietnicy naszej marki, #generowanieinspiracji , chcieliśmy udowodnić, że w naszym showroomie można zorganizować wiele kreatywnych wydarzeń, niezależnie od tego, czy odbywa się to w naszej kuchni, czy w Pawilonie. W ten sposób kontynuujemy projekt #FoodRocks , który przekształcił się w kreatywny tag skierowany do najbardziej kreatywnych szefów kuchni w Rumunii, z serią programów online skupiających się na ich potrawach i metodach gotowania, aby pociągnąć historię dalej. Pierwszym szefem kuchni, który przyjął nasze wyzwanie był Liviu Chiorpec , a jego historię i „La Chiorpec” można znaleźć tutaj . Drugim szefem kuchni, który przyjął nasze wyzwanie jest Radu Ionescu , założyciel i szef kuchni w Kaiamo .
„Kaiamo zawiera fragmenty moich wspomnień, tak jak wspomnienia każdego dziecka urodzonego i wychowanego w Rumunii, starannie i szczerze dodawane do każdego dania. To są przepisy, z którymi dorastałem, plus inne, których nauczyłem się podczas studiów i wreszcie inne, które udało mi się rozwijać się w znaczących okresach mojego życia”. – Radu Ionescu

źródło zdjęcia: trendyhrb.ro
Niektórzy ludzie wcześnie ujawniają swój cel w życiu, podczas gdy inni odkrywają go po drodze. Najczęściej przypadkowo, pod wpływem najmniejszego impulsu. Zanim młodzi Rumuni zaczęli odkrywać Anglię i jej uniwersytety, gdzieś około 2010 roku, Radu Ionescu studiował zarządzanie biznesem i marketing, bez najmniejszego związku z gotowaniem. Później, uczęszczając na studia magisterskie z marketingu na University of Westminster, ujawnił swoją pasję do gotowania. Tak więc to, co zaczęło się jako hobby, przekształciło się w wyzwanie. Zapisał się do Instytutu Le Cordon Bleu i został przyjęty. Po ukończeniu studiów, kierując się chęcią zdobycia jeszcze większej wiedzy, ponownie zgłosił się do Cordon Bleu, tym razem na kurs magisterski z zarządzania kuchnią molekularną i restauracją. Po zdobyciu doświadczenia w kilku restauracjach wrócił do Rumunii na przedłużony 2-tygodniowy urlop.
„Nie było mnie tyle lat i niczego nie żałuję, ale bez względu na to, dokąd mnie to zaprowadzi, cieszę się, że zaczynam projekt tutaj, w domu. Teraz jest właściwy czas, ponieważ w tym wieku mogę wykorzystać całą swoją pasję”. – Radu Ionescu

źródło zdjęcia: trendyhrb.ro
Kaiamo to osobiste miejsce, w które Radu Ionescu zainwestował wszystkie swoje wspomnienia, emocje i wiedzę. Prawdziwy i prawy. Opiera się to na dwóch bardzo ważnych elementach – czasie i przestrzeni. Produkty lokalne i produkty sezonowe. Miejsce, w którym rumuńska kultura gastronomiczna odradza się w innych formach, noszących osobisty charakter twórcy. Restauracja jest zbudowana na obszarach: części dziennej, części wypoczynkowej i stołu szefa kuchni – szczytu wszystkich rzeczy. Radu Ionescu włożył duszę w ten projekt – 9 miejsc, blat o grubości 9 cm i menu degustacyjne oparte na 15 daniach z kilku kategorii. Miejsce, w którym można przeżyć pierwsze doświadczenie Radu, odkąd zaczął gotować, lub najsilniejsze emocje, jakie niosą ze sobą jego potrawy. Używa tylko sezonowych składników zawsze upewniając się o ich lokalnym pochodzeniu; dlatego aktualizuje swój jadłospis co 3 miesiące. Menu Kaiamo jest definiowane wyłącznie na podstawie osobistych doświadczeń i odczuć i obejmuje 4 kategorie: Ląd, Morze, Ogród i Puddingi, z których każda obejmuje 5 dań. A ponieważ promują koncepcję „sezonowości”, każdy sezon to #generowanieinspiracji w zakresie doznań kulinarnych i sensorycznych. Wiele dań z karty zaczęło się od czegoś konkretnego i znaczącego dla Radu, co pozwoliło mu przekazać to emocją smaków i smaków. Każde danie jest poparte historią, a na życzenie klienta ludzie są dostępni, aby wszystko wyjaśnić. Jeśli nie, pojawi się danie z jedzeniem, które chce trochę zmienić postrzeganie. Dzięki temu projektowi Radu Ionescu i jego zespół planują przekształcić restaurację w autentyczny rumuński symbol, jako hołd dla kraju, za którym tak bardzo tęsknił, umieszczając Rumunię na gastronomicznej mapie świata.

źródło zdjęcia: trendyhrb.ro
Zainspirowany jesienią Radu Ionescu i jego zastępca szefa kuchni, Octavian Manole, przygotowali kilka autorskich dań dla FoodRocks . Z pewnością słyszałeś o słynnym „1989 – „Parizer” nad gazetą” Kaiamo, niemal odtwarzającym doświadczenie z dzieciństwa. „Parizer” od zawsze był używany przez nasze mamy do kanapek i taki smak przeniesie Cię w tamte czasy. Jako dodatek do Parizera, ze specyficzną dla Radu symboliką, w Kaiamo otrzymacie puree ziemniaczane i sałatkę z ogórków. Dla Radu Parizer przekłada się na jego niedzielną nagrodę, starannie przygotowaną przez jego babcię. Parizer w bułce tartej był zawinięty w papier, z ówczesną gazetą Scanteia. Coś błahego z założenia zamienia się w prawdziwe przeżycie, zarówno z socjologicznego, jak i kulinarnego punktu widzenia.
Inspirowany lasem dzik z dziczyzny, z jadalnym stekiem i poszyciem odtworzonym ze współczesnej oprawy, a na deser jadalnymi kamieniami . Pustynię nazwano „Kogaionon” – Świętą Górą Geto-Daków – górą służącą czczeniu ich boga, Zamolxisa, w kształcie kamienia.
Na razie brak komentarzy od naszych użytkowników.
Napisz komentarz lub recenzję!