Najlepsze wskazówki dotyczące pielęgnacji blatów kuchennych
Opublikowany: Kuchnia // Opublikowany 20.01.2021
Blat to centralny element każdej kuchni, służący jako podstawa do przygotowywania posiłków lub jako miejsce do przechowywania artykułów gospodarstwa domowego. Narażona jest na uszkodzenia powierzchni spowodowane tępymi przedmiotami i czynnikami korozyjnymi. W rezultacie pielęgnacja blatu kuchennego to codzienny priorytet, a większość zniszczonych powierzchni wynika ze złego podejścia do czynności lub zwykłej obojętności. Profesjonalne podejście do czynności poeksploatacyjnych zwiększa żywotność blatów kuchennych, zachowując przy tym właściwości materiału.
1. O czym należy pamiętać przed rozpoczęciem
Aby przedstawić procedurę, musisz najpierw przeanalizować aspekty:
• rozdarcie i zużycie blatu – zależy od sposobu użytkowania powierzchni. Można go wykorzystać do podstawowych czynności, takich jak przygotowywanie lekkich dań (sałatki/śniadania), jak i do przygotowywania skomplikowanych dań, które obejmują obróbkę mięsa, warzyw lub owoców oraz bardziej skomplikowane techniki przygotowywania posiłków. Pierwsze przykłady zakładają minimalną ingerencję w powierzchnię blatu, więc konserwacja powinna być dość prosta. Drugi przykład stwarza ryzyko uszkodzenia powierzchni w wyniku ekstensywnego przetwarzania żywności. Stąd potrzeba konsekwentnej konserwacji mającej na celu ochronę powierzchni.
• stopień użytkowania – jak często korzystasz z blatu. Blat używany do przygotowywania posiłków dwa razy w tygodniu jest mniej narażony na uszkodzenia w porównaniu do blatu używanego do codziennego przygotowywania posiłków. Dlatego blaty z restauracji czy kawiarni, przy większym zużyciu, są bardziej narażone na uszkodzenia.
• materiał blatu – niezbędny element, o którym należy pamiętać już na etapie wyboru. W zależności od materiału będziesz mieć różne opcje opieki pooperacyjnej.
2. Ryzyko uszkodzenia powierzchni
W zależności od użytego materiału, blat może zostać uszkodzony przez wiele czynności, które mają miejsce na jego powierzchni. Zwykle obejmuje to działania mechaniczne, zwłaszcza cięcie i stukanie (obróbka mięsa, krojenie chleba lub krojenie warzyw). W przypadku blatów z kamienia naturalnego lub wykonanych z drewna lub materiałów kompozytowych prowadzi to do zarysowań lub odprysków krawędzi. W przypadku blatów ze stali nierdzewnej powierzchnia może wyginać się pod wpływem silnego uderzenia. Oddziaływania mechaniczne na blaty wykonane z płytek z kamienia naturalnego lub ceramicznego mogą prowadzić do pęknięć. Czynniki środowiskowe (temperatura, ciśnienie) reagują z różnym skutkiem na określone powierzchnie. Wszystkie rodzaje blatów dobrze wytrzymują temperaturę, jednak powtarzające się narażenie na wahania temperatury z czasem uszkodzi wszystkie powierzchnie. Oprócz czynników fizycznych na blaty mogą mieć również wpływ czynniki chemiczne, takie jak kwasy spożywcze i komercyjne detergenty używane do czyszczenia. To wszystko są czynniki korozyjne i działają dogłębnie. Kwaśne środki spożywcze (soki owocowe, niektóre wina, ocet, napoje na bazie coli) i komercyjne detergenty niszczą blaty z kamienia naturalnego w zależności od rodzaju kamienia; blaty drewniane lub ze stali nierdzewnej ulegają z czasem zniszczeniu, podczas gdy blaty ceramiczne i z materiałów kompozytowych zwykle nie ulegają zniszczeniu.
Na razie brak komentarzy od naszych użytkowników.
Napisz komentarz lub recenzję!